de kracht van edelstenen

Als volgt op alfabetische volgorde een beschrijving van verschillende edelstenen en hun innerlijke en geneeskrachtige werking.

Agaat (innerlijke rust)

Agaat is een aardende, stabiliserende en beschermende steen. De steen bevordert innerlijke rust en een kalme en nuchtere houding. Het stimuleert spirituele en geestelijke groei door aan te zetten tot zelfreflectie en spoort aan even afstand te nemen en alles wat objectiever te bekijken. Fysiek is agaat een goede steen om tijdens de zwangerschap te dragen (voor zowel moeder als kind) omdat het beschermend werkt, groei stimuleert en een gunstige werking op de baarmoeder heeft. Het heeft een positieve invloed op maag, blaas (bij bijvoorbeeld een blaasontsteking), ogen, bloedvaten en stimuleert de stofwisseling.

Boomagaat werkt sterk aardend en kalmerend. De steen geeft een veilig en beschermd gevoel. Het geeft kracht, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en maakt standvastig. De steen is erg geschikt om te gebruiken voor planten en bomen omdat haar energie heel voedend is. Fysiek heeft het een positieve werking op bacteriële infecties en versterkt het immuunsysteem.

Botswana agaat maakt daadkrachtig, doelgericht en helpt zaken in een groter verband zien. Het stimuleert vrijheidsdrang en creativiteit. Fysiek heeft de steen een positieve invloed op de bloedsomloop en huid.

Vuuragaat werkt niet alleen aardend en beschermend (vooral tegen vervloekingen) maar ook vitaliserend. De steen geeft energie, stimuleert seksuele activiteit en helpt van verslavingen afkomen. Fysiek heeft de steen een gunstige werking op maag, zenuwstelsel, hormoonstelsel, bloedsomloop en de ogen.

Witte agaat is heel geschikt om tijdens en na een zwangerschap te dragen. Het beschermt moeder en kind, werkt pijnstillend en gaat misselijkheid tegen.

Amazoniet (harmonie)

Helpt je om de dingen vanuit verschillende gezichtspunten te zien. Amazoniet heeft een verzachtende werking op trauma's en verdriet en heft zorgen en angsten op. Werkt kalmerend en harmoniserend bij stemmingswisselingen, verjaagt negatieve energie en bevordert het harmonisch samenwerken van verstand en gevoel. Amazoniet heeft een krachtige zuiverende werking en beschermt tegen electro-magnetische vervuiling, het absorbeert stralingen van magnetrons en mobiele telefoons. Amazoniet is weldadig bij osteoporose, tandbederf, calciumgebrek en calciumafzettingen omdat het de stofwisselingsgebreken opheft die deze omstandigheden creëren. De steen heft blokkades in het zenuwstelsel op en verlicht spierkrampen. Hij ontkrampt menstruatieproblemen en werkt verzachtend bij eczeem en schimmelinfecties.

Aventurijn (volharding)

Heeft een kalmerende en beschermende werking. Trekt voorspoed en geluk aan. Helpt je om je dromen waar te maken. Aventurijn bevordert mededogen en het inlevingsvermogen, moedigt volharding aan.  Aventurijn kalmeert bij woede en irritatie, stimuleert emotioneel herstel en maakt het mogelijk je eigen leven te leven. Werkt goed bij ADHD. Aventurijn werkt stimulerend op de stofwisseling, verlaagt het cholesterolgehalte en voorkomt aderverkalking en hartaanvallen. Het kan je ook ondersteunen wanneer je wilt afvallen. Aventurijn edelsteen helpt bij ontstekingen, verlicht migraineaanvallen en verzacht de ogen. Ook de bijnieren, longen, neusbijholten en het spierstelsel hebben baat bij Aventurijn.

Amethist (inzicht)

Laat je de stilte in jezelf vinden en geeft een dieper inzicht in wat echt belangrijk voor je is. Amethist helpt om verdriet en verlies makkelijker te kunnen verwerken en loslaten. Hij reinigt lichaam, ziel en geest. Amethist helpt bij hoofdpijn, maagpijn, slapeloosheid en gepieker. Amethist helpt bij spataderen, de bloedsomloop, bloedsamenstelling. Helpt ook goed bij verslavingen, burn-out en heimwee. De Oude Egyptenaren, de Klassieke Grieken en de Romeinen kenden enorme geneeskrachtige werkingen toe aan de Amethist. De Amethist is in de christelijke kerken het symbool van de altaarwijn en wordt hij door de Bisschoppen in hun zegelring gedragen. De naam Amethist is afgeleid van het Griekse Amethystos, hetgeen "niet bedronken" betekent. Hij werd gebruikt door de Romeinen om dronkenschap te bestrijden.

Apatiet (openheid)

Stimuleert intellect en creativiteit doordat hij helpt om open te staan voor informatie die nuttig en belangrijk is. Dit mineraal bevordert motivatie en geestelijke flexibiliteit. Het geeft rust bij een gehaast en druk leven, behandelt prikkelbaarheid en brengt openheid van geest. De steen Apatiet helpt bij artrose en werkt herstellend bij botbreuken omdat het de celvernieuwing stimuleert. Stimuleert ook de opname van calcium. Goed voor opbouw van kraakbeen, tanden, botten en voor de ontwikkeling van motorische vaardigheden. Apatiet bouwt energiereserves op en laat zodoende de motivatie toenemen. Goede ondersteuner voor hyperactiviteit en autisme. Apatiet edelsteen breidt kennis en waarheid uit en verzacht verdriet, apathie en woede.

Bergkristal (puurheid)

Dit is een steen met grote geneeskracht en doordat het zo zuiver en neutraal is. Bergkristal is een krachtige spirituele steen met hoge trilling die door schaduwstukken heen kan dringen. Bergkristal versnelt de bewustzijnsontwikkeling. Stimuleert helderheid van ''zien'' en ''weten'' en de ontwikkeling van gaven. Zuivert de omgeving waar het staat en heeft tevens een harmoniserend effect. Reinigt emotioneel en fysiek. Dit kristal versterkt de werking van de andere kristallen en edelstenen. Bergkristal beschermt tegen straling. Werkt vitaliserend, bevordert een neutrale houding. Goed voor de concentratie, verlichting van hoofdpijn, menstruatie, het immuunsysteem, lichte brandwonden, werkt koortsverlagend en zorgt voor een evenwichtige houding. De Romeinen en Grieken noemden het krystallos. Zij geloofden dat Bergkristal voor eeuwig bevroren water was. In latere tijden is daar het woord "berg" voor geplaatst. Dit om onderscheid te kunnen maken tussen het kristal waar glazen van gemaakt werden en het mineraal Kristal.

Calciet (zelfvertrouwen)

Krachtige versterker en reiniger van energie.  Verwijdert stagnerende energie in het lichaam en versnelt de ontwikkeling en (spirituele) groei. Het geeft hoop en helpt om op alle niveaus het energieniveau te verhogen. Trekt overvloed aan. Op psychisch niveau verbindt Calciet de emoties met het intellect en creëert zodoende emotionele intelligentie. Op het geestelijk vlak kalmeert hij de geest, schenkt hij innerlijke rust, zorgt voor onderscheidingsvermogen en versterkt het geheugen. Calciet zorgt er voor dat ideeën worden omgezet in daden, bevordert zelfstandigheid, verlicht emotionele stress en vergroot het zelfvertrouwen. Calciet edelsteen verlicht darm- en huidziekten, misselijkheid, stimuleert bloedstolling en bevordert weefselherstel. Laat angst verdwijnen, lost negatieve emoties op en ondersteunt de schildklier. Stimuleert het immuunsysteem en ontdoet het lichaam van bacteriële infecties. Helpt los te laten wat vertrouwd maar niet langer nuttig is.

Carneool (levenskracht)

Een aardende, stabiliserende, vitaliserende en motiverende edelsteen. Laat je op het psychische vlak de kringloop van het leven accepteren en heft zo de angst voor de dood op. Carneool  aardt en verankert in de huidige werkelijkheid. Hij kalmeert woede en verbant emotionele negativiteit. Carneool geeft moed en motiveert tot succes. Beschermt krachtig tegen negatieve emoties zowel voor die van jezelf als van anderen. Carneool helpt om woede en negativisme om te zetten in liefde voor wat er is in het leven. Geeft levenskracht en vitaliteit. Stimuleert de spijsvertering, heft frigiditeit en impotentie op. Beïnvloedt de vrouwelijke voortplantingsorganen, is goed voor de vruchtbaarheid en helpt ook bij de menopauze. Carneool edelsteen verhelpt rugproblemen. Ook goed bij reumatiek, artritis, koude handen en voeten, zenuwpijnen en depressies. Verder heeft het een regulerende werking op de nieren en versnelt het de genezing van botten en gewrichtsbanden en zorgt voor een goede toevoer van bloed naar organen en weefsels.

Chalcedoon (communicatie)

Heeft een sterke invloed op de communicatie. Zowel op het vermogen om te luisteren als op het vermogen om je goed te kunnen uiten, diplomatie en het taalvermogen.  Chalcedoon geeft zelfinzicht, zelfvertrouwen en bevordert hiermee het vermogen om weerstand te doorbreken en veranderingen te accepteren. Het heeft een positieve werking op het geheugen en kalmeert op stressmomenten en is daarom ook een goede steen om te dragen tijdens examens. Chalcedoon edelsteen werkt reinigend, verkoelend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Hij heeft een positieve invloed op de ogen, de longen, de ademhaling, het geheugen, de galblaas, het lymfestelsel, eczeem, de bloeddruk en de doorbloeding, vochtophoping en op de insuline productie. Is dus goed voor diabetes.  Chalcedoon versterkt het skelet en vermindert de gevolgen van dementie en seniliteit. Werkt ook goed bij heimwee.

Chrysocolla (evenwicht)

Maakt evenwichtig en schenkt innerlijke rust, ook bij veranderingen en in de puberteit.  Verwijdert negatieve energieën in onszelf en in huis. Helpt het hart open te houden door hartzeer te genezen, stimuleert lief te hebben, door te gaan en samen te werken. Zoekt een middenweg, is vriendelijk en geeft warmte. Chrysocolla is een vredessteen.  Op het psychische vlak moedigt dit kristal zelfbewustzijn en innerlijk evenwicht aan. Hij vermindert geestelijke spanningen en bevordert het vertellen van de waarheid. Goed voor de communicatie en meditatie. Brengt balans in de hormoonhuishouding. De edelsteen Chrysocolla heeft een positieve invloed op artritis, botziekten, schildklier, longen, nieren, darmen, maag, keel (amandelen), artritis, artrose, fibromyalgie, brandwonden, spijsvertering en reguleert de insuline productie. Hij ontgift de lever, nieren en darmen, voegt zuurstof toe aan het bloed en ook aan de celstructuur van de longen. Dus ook ondersteunend voor bloedstoornissen en longen. Chrysocolla werkt krampopheffend en ontspannend bij (pre)menstruale klachten.  Chrysos betekent goud. Colla betekent lijm of soldeer. Chrysocolla werd aan het goud met zilver toevoegd om zo een goede legering te krijgen waarmee goud gesoldeerd kon worden.

Fluoriet (stabiliteit)

Is een beschermende en emotioneel stabiliserende steen. Hij zuivert, en is helpt om chaos, wanorde en verwarring te herstellen. Fluoriet vergroot het zelfvertrouwen, brengt structuur in ons leven en geeft inzicht in beperkend gedrag. Een goede steen om te hebben tijdens leerprocessen. Fluoriet beschermt tegen en reinigt elektromagnetische straling. Hij vergroot intuïtieve vermogens. Op psychisch niveau lost Fluoriet vastgeroeste gewoontes op en brengt het onderdrukte gevoelens aan de oppervlakte. Fluoriet kristal is goed tegen geestesziekten en voor dyslexie. Fluoriet edelsteen is een krachtig hulpmiddel bij genezing van infecties. Goed in te zetten bij griep, hoesten, oorproblemen, verkoudheid, puistjes, beschadigingen aan de huid en spataderen. Fluoriet edelsteen werkt verlichtend bij stijfheid, reumatiek, fibromyalgie, gewrichtsklachten, artritis en misselijkheid. De naam fluoriet is afgeleid van het Latijnse werkwoord fluere. Dit betekent stromen, vloeien.

Goudsteen (positiviteit)

Ondanks dat het een niet natuurlijk gevormde steen is, heeft Goudsteen een sterk helende werking. De Goudsteen werkt opbeurend en stimuleert een positieve kijk op het leven. Hierdoor een uitstekende steen tegen depressies. Hij geeft ook energie en kracht. De stimulerende werking van Goudsteen bevordert individualiteit en ambitie en geeft de kracht om je doel te bereiken. Goudsteen weekt emotie en verdriet los en maakt ze beter beheersbaar omdat hij je leert afstand leert nemen van de emotie. Voor rust en evenwicht in jezelf te brengen is Goudsteen een goede steen. Goudsteen edelsteen heeft een positieve werking op de maag, nieren, longen, voortplantingsorganen en prostaat. De hersenen worden door Goudsteen geprikkeld waardoor het (logisch) denken en de concentratie verbetert. Hij is een echte stimulator. Verder is de Goudsteen goed voor botten en spieren. Voor het stoppen met roken is een combinatie van Rookkwarts met de Goudsteen een goede keus. Ook het reukvermogen wordt versterkt. Goudsteen edelsteen geeft meer ruimte en lucht aan de longen. Daardoor ook goed bij benauwdheid. Goudsteen edelsteen is een kristal wat door de mens zelf gemaakt wordt. In de 16e eeuw probeerden Italiaanse monniken via alchemistische processen goud te maken. Zo ontstond Goudsteen. Hoewel de steen met inmenging van mensen gemaakt wordt heeft ze sterke helende eigenschappen. 

Granaat (energie)

Versterkt het innerlijke vuur en helpt verder te kijken dan de eigen horizon. Granaat versterkt het overlevingsinstinct, schenkt moed, hoop, doorzettingsvermogen en optimisme ook in moeilijke situaties en bij weerstand. Geeft veel energie. Granaat brengt een overvloed aan nieuwe ideeën en geeft helderheid in het hoofd. Inspireert tot liefde en toewijding. Het is een steen van verbintenis; een vriendschapssteen. Granaat edelsteen sterkt het hart, reguleert het hartritme en hartslag en beschermt tegen hartaandoeningen. Hij regelt de bloeddruk en sterkt de bloedsomloop. Hij stimuleert de aanmaak van witte bloedlichaampjes. Hij helpt bij reumatoïde artritis, heelt de nieren, lever, milt en darmen. Granaat stimuleert de spijsvertering, behandelt stoornissen aan de ruggengraat en in de cellen, herstelt DNA, zuivert bloed, hart en longen. Ook stimuleert hij de opname van mineralen en vitaminen. 

Hematiet (harmonie)

Harmoniseert lichaam, ziel en geest. Het kan timide personen ondersteunen, daarnaast zelfrespect, zelfvertrouwen, wilskracht en overlevingsdrang vergroten. Hematiet kristal is een nuttige steen om van verslavingen af te komen. In geestelijk opzicht bevordert Hematiet concentratie en verbetert het geheugen en oorspronkelijk denken. Hematiet edelsteen helpt je bij jezelf te blijven en om zelf de verantwoording te nemen voor je eigen keuzes en zelf je geluk te bepalen. Hematiet helpt je ook om een energetisch beschermingsveld om jezelf aan te brengen wat je helpt om in je eigen kracht te blijven staan. Hematiet edelsteen heeft een regulerende werking op het bloed en de celopbouw van de organen. Hij heeft in het algemeen een vitaliserende werking waardoor je hele lichaam baat heeft bij deze steen. Vooral bij klachten zoals vermoeidheid, slecht geheugen, een te geringe weerstand, etc. Hematiet stimuleert de opname van ijzer en de vorming van rode bloedcellen. Is een goed middel tegen kramp in de benen, bezorgdheid, slapeloosheid en winterhanden en -voeten. Ook bevordert Hematiet de heling van breuken.

Howliet (inzicht)

Werkt kalmerend en is een uitstekend middel tegen slapeloosheid, vooral als een overactieve geest de oorzaak is.  De kleur van Howliet is groen,wit of blauw, vaak ook kunstmatig gekleurd. Het brengt het calciumgehalte in jouw lichaam in evenwicht en is bevorderlijk voor tanden, botten en zacht weefsel. Howliet verbindt  met spirituele dimensies, maakt afstemming mogelijk en bereidt de geest voor op het ontvangen van wijsheid en inzichten. Howliet helpt om ambities te bereiken. Op psychisch niveau leert Howliet om geduld te hebben en ongecontroleerde woede en razernij in te dammen. Howliet absorbeert jouw eigen woede en die van anderen die tegen jou gericht is. Het helpt je ook af te komen van de neiging om overal kritiek op te hebben en zelfzuchtig te zijn. Het versterkt jouw positieve karaktertrekken. Howliet kalmeert de geest en is weldadig voor een goede slaap en voor meditatie. Met behulp van Howliet kan je kalm en beredeneerd communiceren. Tevens versterkt Howliet het geheugen en stimuleert het verlangen naar kennis.

Jade (geluk)

Symbool van zuiverheid en sereniteit. Het beschermt tegen letsel, werkt kalmerend en brengt harmonie bij negatieve emoties en gedachten. Jade helpt gevoelens van onmacht en schuldgevoel te verzachten en loslaten. Jade edelsteen leert dat je er mag zijn, dat je je niet eindeloos hoeft aan te passen en anderen over je grenzen hoeft te laten gaan. Vooral in het Oosten staat Jade voor wijsheid die in rust wordt verzameld. Emotioneel is Jade een "droomsteen".  Zorgt voor dromen vol inzichten.  Jade edelsteen bevordert openheid en vriendelijkheid naar buiten toe zonder jezelf te verliezen. Geeft een ruimere blik op de wereld. Jade stimuleert uitscheiding afvalstoffen via de nieren, darmen en huid. Is goed voor bedplassen en blaasontsteking. Goed voor zowel huid als slijmvliezen. Jade edelsteen herstelt de celvorming en skeletopbouw. Jade kristal heeft een positieve werking op de geslachtsorganen, het zenuwstelsel en de milt. Jade is ook wel bekend onder de naam Jadeïet, Nefriet. Al 11.000 jaar v. Chr. werden er gebruiksvoorwerpen, sierraden en figuurtjes van Jade edelsteen gemaakt. Bij de Maya's (300-900 n.Chr.) en de Azteken (1200-1500 n. Chr.) stond de groene Jade voor voorspoed, geluk en onsterfelijkheid. Zij gaven grafgiften van Jade mee aan hun doden. Jade was eerst vooral een steen voor de rijkere mensen. Er zijn prachtige gebruiksvoorwerpen gevonden versierd met fijn gesneden figuren van Jade edelsteen.

Jaspis (vastberadenheid)

Biedt ondersteuning bij stress, geeft rust en daadkracht. Jaspis edelsteen leert vastberadenheid. Geeft moed en steun om weerbaar te zijn in moeilijk situaties. Stimuleert creativiteit en zet aan tot actie. Maakt vitaal in je handelen. Jaspis werkt ook om je te beschermen voor invloeden en energieën van buitenaf. Verder bevordert Jaspis een regelmatige menstruatiecyclus, verlengt het seksuele genot, geeft kracht aan de blaas en biedt steun bij langdurige ziekte en geeft het lichaam nieuwe energie.

Luipaard Jaspis is sterk met de aarde verbonden daardoor brengt het stabiliteit en evenwicht. Stimuleert een ecologisch bewustzijn. Maakt diepe meditatie en de terugkeer naar vorige levens mogelijk. Versterkt het immuunsysteem, verwijdert afvalstoffen uit het lichaam.

Dalmatïer Jaspis is een sterk beschermende steen en maakt evenwichtiger. Beschermt tegen straling en negatieve energie en verwijdert deze ook uit het lichaam. Daarnaast helpt deze steen mensen die hun gedachten niet stop kunnen zetten, meer tot rust te komen. Dalmatiër Jaspis geeft daarnaast energie en maakt evenwichtig. Hierdoor goed te gebruiken bij depressies en nachtmerries.

Groene Jaspis brengt evenwicht. Helpt bij huidziekten, opgeblazenheid, klachten aan het spijsverteringskanaal en reinigende organen.

Mookait (Australische Jaspis) zorgt voor evenwicht tussen innerlijke en uiterlijke ervaringen. Maakt flexibel, laat zien hoe een juiste keuze gemaakt kan worden om nieuwe ervaringen aan te gaan. Versterkt het immuunsysteem, zuivert het bloed, geneest wonden.

Picture Jaspis brengt verborgen gevoelens van schuld, haat en liefde aan het licht. Zelfs mogelijke gevoelens uit vorige levens. Wanneer de onderdrukking is opgeheven wordt het als een terloopse les ervaren. Geeft troost en harmonie, verlicht angst, stimuleert het immuunsysteem en de nieren.

Oceaan Jaspis  maakt je actief en zorgt dat je met volharding je ideeën omzet in daden. Hij helpt je om minder angstig te zijn als het gaat om het oplossen van conflicten, maakt je weerbaarder en doorbreekt de negatieve gedachten patronen. Helpt je om trouw te blijven aan jezelf en geeft moed, rust en troost.

Maifan Jaspis ( Medicin Stone)bevordert de doorstroming van energie. De steen helpt positieve, helende energie op de goede plek komen en negatieve energie af te voeren. Maifan Jaspis werkt ontspannend en kalmerend, geeft een gevoel van vrijheid en bevordert een positieve instelling.

Jaspis Brecci is een hulpmiddel om de voeten op de grond te houden en emotionele stabiliteit te stimuleren. Bevordert geestelijke helderheid en wilskracht. Jaspis ontspant het zenuwstelsel en versterkt het immuunsysteem.

Labradoriet (zelfvertrouwen)

Is een mystieke en beschermende edelsteen die het bewustzijn verhoogt. Hij is een goede edelsteen voor nieuwetijds-kinderen. Hij geeft spirituele wilskracht, brengt boodschappen vanuit het onderbewuste naar boven en maakt het begrijpen daarvan mogelijk. Labradoriet werkt ondersteunend bij angsten en onzekerheden en kalmerend bij een overactieve geest. Is een goede steen bij veranderingen en schenkt kracht en volharding. Hij maakt je persoonlijkheid minder negatief. Versterkt het zelfvertrouwen en het vertrouwen in het universum. Labradoriet edelsteen  werkt herstellend bij drugs-, alcohol- en medicijngebruik. Werkt ondersteunend bij geestelijke en lichamelijke vermoeidheid, stress, hyperventilatie, burn-out en reguleert de spijsvertering. Labradoriet is bij uitstek geschikt voor mensen die in de gezondheidszorg werkzaam zijn en voor (hoog)gevoelige (nieuwetijds)mensen en kinderen. Brengt de hormonen in balans, goed voor menstruatieklachten, reumatische klachten, jicht en verlaagt de bloeddruk. Labradoriet steen behandelt aandoeningen aan de ogen en de hersenen. Labradoriet ondersteunt bij slaapproblemen en wanneer 's nachts gedragen wordt helpt Labradoriet tegen snurken. De naam Labradoriet is een vernoeming naar een van de eerste vindplaatsen: het Canadese schiereiland Labrador. De noorse variant van Labradoriet is Larvikiet.

Lapis Lazuli (vriendschap)

De zienerssteen van het oude Egypte, harmoniseert spirituele, geestelijke, emotionele en fysieke niveaus met elkaar. Bevordert spirituele bewustzijn, verlichting en zelfrealisatie. De ingesloten goudkleurige Pyriet zorgt voor kracht, zelfvertrouwen, moed en discipline. Deze unieke combinatie werkt goed bij overspanning en depressies. Lapis lazuli staat bekend als vriendschapssteen. Helpt gevoelens en emoties op een juiste manier te uiten en harmoniseert conflicten. Lapis lazuli werkt pijnverlichtend, vooral bij migraine. Is een helend kristal bij depressies, goed voor het ademhaling- en zenuwstelsel, de keel en de schildklier. Het reinigt de organen en het beenmerg. Helpt bij duizeligheid en slapeloosheid. Werkt bloedzuiverend en bloeddruk verlagend, versterkt het immuunsysteem en werkt helend bij gehoorverlies en bij huiduitslag van nerveuze aard. Lapis Lazuli edelsteen verlicht stress, geeft zelfvertrouwen, beschermt tegen epilepsie en beroerte, werkt kalmerend bij nervositeit. Bevordert standvastigheid, helpt bij slapeloosheid en nagelbijten, roos en haaruitval. De beste Lapis Lazuli komt uit Afghanistan. De mijnen in Madaan bestaan al meer dan 6000 jaar. Ook in de oudheid een gewilde steen voor genezing en versiering. Lapis is het Latijnse woord voor "steen" en lazuli het Perzische Lažward, de naam van de mijnen in Turkestan, waar Lapis lazuli werd gevonden.

Larimar (harmonie)

 De Larimar helpt bij het oplossen van iedere vorm van innerlijk conflict. Harmonie is het resultaat, innerlijk zowel als met de schepping om je heen. De Larimar helpt heel goed bij angst, hoge bloeddruk, gespannenheid, veranderingen, schuldgevoelens, klein en kwetsbaar voelen, bij gedachten of fantasieën die niet goed geaard zijn.  De Larimar leert hoe we de vurige energie zoals kwaadheid, frustraties, wellust, hebzucht, in onszelf kunnen afkoelen met liefde. De Larimar is een vredesteen: het zal liefde en harmonie in je leven roepen. In de puberteit helpt het je de unieke individualiteit met rust en bewustzijn te aarden. Deze edelstenen zijn bijzonder goed voor mensen die zacht, vriendelijk en non-assertief zijn en daarom het risico lopen om overgelopen te worden. Larimar  is gunstig bij aandoeningen van het kraakbeen en de keel. Heft energieblokkades in borst, hoofd en nek op. Helpt bij stramme gewrichten. Ook in de overgang biedt het veel steun, zowel fysiek (hormonen) als innerlijk. Larimar edelsteen helpt je om eigenliefde te voelen en je kwaliteiten te herkennen zodat een examen, een functioneringsgesprek, sollicitatie of presentatie vloeiender zal verlopen. Op pijnlijke plekken zal het langzaam de pijn verminderen. Ook helpt Larimar tegen ontstekingen, koorts en griep. De naam larimar ontstond in 1974 toen de Dominicaan Miguel Mendez de vindplaats herontdekte. Hij vermoemde het naar zijn dochter Larissa en het Spaanse woord voor zee: mar. Dit vanwege de zeeblauwe kleur. Larimar wordt ook wel dolfijnsteen, Atlantissteen, blauw Pectoliet genoemd.

Maansteen (intuïtie)

Zorgt voor diepe emotionele reiniging. Maansteen is sterk verbonden met de maan en met intuïtie. Maansteen leert ons dat alles deel uitmaakt van een cyclus van verandering zoals ook de maan wast en afneemt. Het maakt ons meer bewust van het onbewuste, bevordert de intuïtie en het inlevingsvermogen. Hij helpt je ook om dromen te herinneren. Maansteen heeft een positieve werking op de hormonale cyclus, het voortplantingssysteem, de alvleesklier en de pijnappelklier. Hij werkt ondersteunend bij de maag en andere spijsverteringsorganen, zorgt ervoor dat voedingsstoffen opgenomen worden en kan vergiften neutraliseren. Vertraagt de degeneratie van de huid, het haar, de ogen, lever en alvleesklier en stopt vochtophopingen. Maansteen is goed te gebruiken bij PMS, menopauze, conceptie, zwangerschap, bevalling, borstvoeding en verlicht menstruatieklachten. De steen verbetert de emotionele intelligentie en gaat slapeloosheid tegen.

Malachiet (vastberadenheid)

 Malachiet edelsteen is een krachtige maar ook giftige steen en mag om die reden alleen in gepolijste vorm gebruikt worden. Malachiet geeft bescherming bij allerlei soorten straling en neemt gemakkelijk negatieve en vervuilende energieën in zich op neemt. Malachiet geeft vastberadenheid, hulp om moeilijkheden te overwinnen, o.a. geldzorgen en trouw te blijven aan jezelf. Zet je aan om zelf je werkelijkheid te veranderen omdat hij je aanzet tot het leven van je passie. Malachiet steen geeft de kracht en discipline om bewust je verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven zoals jij het wenst te leven. Goed tegen trauma en machtsmisbruik op geestelijk, energetisch en emotioneel niveau. Malachiet helpt emotionele verwarring op te heffen. De edelsteen geeft kracht na ziekte en operatie en helpt bij de opbouw of heling van weefsel. Versterkt het immuunsysteem. Malachiet heeft een ondersteunende werking tijdens het reinigen/ontslakken van het lichaam. Goed bij krampen en vergemakkelijkt een bevalling. Behandelt elke seksuele aandoening. Goed bij astma, fibromyalgie, artritis, botbreuken, epilepsie, tumoren, wagenziekte, duizeligheid, wratten, diabetes en werkt bloeddruk verlagend. Stimuleert de maag en dikkedarmfunctie dus goed voor de spijsvertering. Ook de oogzenuw, alvleesklier, milt en bijschildklier vinden baat bij Malachiet. Malachiet stimuleert de ontgiftende werking van de lever, zodat de verzuring van weefsels vermindert. Het hoge kopergehalte van Malachiet helpt bij het afdrijven van urinezuren en helpt zo bij reumatische aandoeningen, de gewrichten worden soepeler.

Obsidiaan (waarheid)

Gaat voor de waarheid, kent daardoor geen beperkingen en werkt direct en met kracht. Hij laat zien waar de kern van het probleem ligt en maakt deze kern ook toegankelijk. Is door de directe werking ook een confronterend kristal. Obsidiaan edelsteen confronteert je met oude emoties en waarheden die voor jou niet meer werken. Helpt ze te relativeren, te doorbreken, verwerken en op te ruimen. Werkt ook tegen fobieën. Hij is zeer aardend, neemt als krachtig schild negatieve energieën in zich op en geeft kracht in tijden van nood.

Apachetraan is een zachte vorm van zwart obsidiaan. Is heel geschikt voor het absorberen van negatieve energie en het beschermen van de aura. Deze edelsteen biedt troost en verlicht oude grieven. Het vergroot spontaniteit en heft zelfopgelegde beperkingen op. Verbetert de opname van vitamine C en D en is goed tegen spierkrampen.

Mahonie obsidiaan heeft een mildere werking dan de zwarte Obsidiaan. Resoneert met de aarde en heeft een sterk aardende en beschermende en pijnstillende werking.

Sneeuwvlok obsidiaan stimuleert de spijsvertering en bloedsomloop, heeft een ontgiftende en verwarmende werking. Werkt goed bij koude handen en voeten. Verlichtend bij gewrichtsproblemen, artritis, krampen, kwetsuren en het vermindert bloedingen.

Onyx (volharding)

Geeft steun, kracht en doorzettingsvermogen op moeilijke momenten of in moeilijke omstandigheden. Onyx is een goede hulp bij het gemakkelijker centreren van je energie. Onyx leert je om standvastig en volhardend te zijn, om je lot in eigen handen te nemen en niet in piekeren te blijven hangen. Dit kristal geeft je zelfvertrouwen en maakt dat je je in je omgeving prettig en op je gemak voelt. Ook een goede steen in tijden van stress. Onyx brengt het hoofd tot rust en geeft structuur en richting aan. Mensen die erg in zichzelf gekeerd en opvliegerig zijn zullen met Onyx toegankelijker worden. De communicatie verloopt soepeler omdat het uiten van emoties eenvoudiger wordt.

Zwarte Onyx een hele zachte en lieve steen. Hij zal je situaties leren te accepteren zoals ze zijn en je horizon verruimen. Onyx heeft de eigenschap herinneringen vast te houden.  Is weldadig voor het gebit, de botten, het beenmerg, en het verteringssysteem, zoals maag, darmen, gal en de lever. Hij geeft meer lucht en ruimte op het borstgebied bij intens verdriet. Verder is de Onyx een reinigende steen, het is goed bij huidproblemen, zoals puistjes, acne of eczeem en haaruitval. Onyx werkt op het gehoor, de botten, het beenmerg, de zenuwen, bloedstoornissen en de voeten. Helpt tegen oorsuizen en werkt in op het evenwichtsorgaan. Onyx met witte en zwarte banden is een Chalcedoon variant .

Prehniet (onvoorwaardelijke liefde)

Brengt vrede in je hart, is de steen van onvoorwaardelijke liefde.  Het bevordert het analytische denkvermogen en versnelt de verwerking van zintuiglijke indrukken. Het kristal vergroot ongemerkt maar continue het vermogen om dingen op te nemen. Hij leert hoe je in harmonie met de natuur en de elementaire krachten kunt zijn en geeft nieuw leven en energie aan je omgeving. Als goede feng shui steen helpt Prehniet bij het opruimen en helpt het afstand te doen van bezittingen die je niet meer nodig hebt. Mensen kunnen bezittingen of liefde oppotten vanwege een innerlijk tekort. Op psychisch niveau verlicht Prehniet edelsteen nachtmerries, fobieën, geremdheid en diepgewortelde angsten. Prehniet edelsteen is goed voor blaas, nieren en thymus, longen, schouders en borst. Ook behandelt Prehniet jicht en bloedstoornissen en kan het kwaadaardige gezwellen stabiliseren. Het legt de diepste oorzaak van een ziekte bloot en is daarom handig bij het stellen van een diagnose. Prehniet stimuleert de vetstofwisseling en versnelt de afvoer van de, in het vet opgeslagen, gifstoffen. Op psychisch niveau verlicht Prehniet edelsteen nachtmerries, fobieën en diepgewortelde angsten. Het is een uitstekende steen voor hyperactiviteit en ter ondersteuning bij ADHD. Prehniet is het kristal wat staat voor onvoorwaardelijke liefde. Het is genoemd naar de Nederlandse kolonel Hendrik Von Prehn (1733-1785) die het in Zuid-Afrika ontdekte. Prehniet is het eerste mineraal, dat naar een persoon genoemd werd.

Rhodochrosiet (positiviteit)

Zorgt voor een positieve levenshouding; maakt vrolijk, levendig, spontaan, liefdevol, enthousiast, positief, creatief, inventief en stimuleert hartstocht en erotiek. Rhodochrosiet geeft universele liefde en helpt bij het aantrekken van liefdesrelaties. Omdat hij activerend en stemmingsverbeterend werkt en de waarheid naar boven laat komen is het een goede steen om in te zetten bij neerslachtigheid, onderdrukte gevoelens, irrationele angsten en trauma’s.  Rhodochrosiet integreert spirituele energieën met materiële energieën. Leert om van jezelf houden en pijnlijke gevoelens te accepteren.  Deze steen confronteert je met de waarheid over jezelf en anderen, maar wel met liefdevolle aandacht. Het vergroot de eigenwaarde en vermindert emotionele stress en prikkelbaarheid. Rhodochrosiet edelsteen zuivert de bloedsomloop en de nieren. Hij filtert irritaties en werkt goed bij infecties. Het kristal normaliseert de bloeddruk, stabiliseert de hartslag en verlicht astma en ademhalingsproblemen. Is goed bij migraine, MS en Parkinson. Helpt bij uitputting. Rhodochrosiet kristal werkt ook in op het hart en heeft een positieve werking op hartenpijn, geslachtsklieren- en organen, migraine, irritaties en het gezichtsvermogen. De Rhodochrosiet edelsteen staat bekend om zijn prachtige roze tot rode kleur. Die kleur is te danken aan het hoge gehalte mangaan.  Een veel gebruikte naam is ook Incaroos (Rosa del Inca). Dit omdat de Inca's de steen al kenden en gebruikten.

Rhodoniet (kalmte)

Leert je beide kanten van een situatie te zien en maakt je begripvoller en vergevingsgezind. Heft emotionele blokkades, stressgevoelens en paniek op en leert je van jezelf te houden. Rhodoniet kristal stabiliseert emoties, voedt liefde en brengt yin en yang in evenwicht. Het kristal reinigt en activeert het hart en hartchakra. Rhodoniet geeft ondersteunende energie aan de ziel en is weldadig in gevallen van emotionele zelfvernietiging, wederzijdse afhankelijkheid en mishandeling. Rhodoniet kristal kan worden gebruikt om beledigingen af te ketsen en wraak te voorkomen. Bevordert kalmte in gevaarlijke of verwarrende situaties en brengt fysieke en geestelijke energieën met elkaar in evenwicht, waardoor het zelfvertrouwen toeneemt.  Rhodoniet edelsteen kalmeert bij heftige emoties en psychische verwarring. Een goede steen voor schrikachtige en overgevoelige mensen. Rhodoniet ondersteunt ook gevoelige en verlegen mensen die moeilijk voor zichzelf kunnen opkomen. Verder geneest Rhodoniet wonden en kan het littekens verminderen, verlicht insectenbeten en stimuleert de vruchtbaarheid. Rhodoniet is ook goed in te zetten bij emfyseem, artritis, ontsteking van gewrichten, auto-immuunziekten, maagzweren, MS en de ziekte van Parkinson. Hij helpt bij geestelijke vermoeidheid en ondersteunt het geheugen. Rhodoniet edelsteen is roze met zwarte vlekken en adertjes (dendrieten). Zowel de roze kleur als het zwart van de dendrieten is te danken aan het element mangaan.

Rozenkwarts (liefde en geborgenheid)

Staat voor onvoorwaardelijke liefde, zachtheid en geborgenheid. Daarom is deze steen het ideale geboortegeschenk: Rozenkwarts helpt het kindje om zich thuis en welkom te voelen op aarde. Ook voor volwassenen is rozenkwarts een geweldige steen; hij ondersteunt je om van jezelf te houden, dicht bij jezelf te blijven en jezelf centraal te stellen. Hij heelt stukken van je kindertijd en versterkt positieve affirmaties. De rozenkwarts ondersteunt ook creatieve mensen om hun creativiteit vrij te laten stromen, waardoor de mooiste dingen ontstaan. Rozenkwarts heeft een kalmerende werking en helpt bij trauma's en heimwee. Hij lost spanningen en stress op, gaat woede en wrok tegen. Verdrijft angst en wantrouwen en heft verlegenheid op. Rozenkwarts edelsteen bevrijdt onderdrukte emoties en verdriet. Rozenkwarts heeft een sterk ontgiftende werking op de lever en de nieren en ontlast op deze manier de stofwisseling. Ook problemen met de doorstroming van het bloed en het hart worden door rozenkwarts verlicht. Hij stimuleert de doorbloeding van het weefsel, versterkt de geslachtsorganen, helpt bij seksuele problemen en is bevorderlijk voor de vruchtbaarheid. Rozenkwarts edelsteen helpt bij de ziekte van Alzheimer, Parkinson en dementie. Ook helpt hij bij duizeligheid en heimwee en is het een zachte steen voor mensen met ADHD. De naam verwijst naar de kleur die van heel lichtroze tot diep roodachtig roze loopt.

Rookkwarts (inzicht)

Beschermende, aardende steen met een krachtige verzachtende rustgevende energie die je helpt tijdens moeilijke en stressvolle periodes in je leven. D Rookkwarts helpt bij het opstaan vanuit je basis en essentie om jouw doelen en wensen te realiseren. Rookkwarts verlicht nachtmerries en verwezenlijkt dromen. Op geestelijk niveau bevordert rookkwarts positief, pragmatisch denken, zorgt voor scherpe inzichten en neutraliseert faalangst. Hij helpt bij studie en werk. Rookkwarts brengt daadkracht en zekerheid en helpt bij het doorbreken van faalangst, rookverslaving, angst om zichtbaar te worden en het toch niet waar te maken en andere oude patronen.

Rookkwarts edelsteen kan tegen de negatieve gevolgen van straling worden ingezet, bijvoorbeeld wanneer je door de zon bent verbrandt of radiotherapie hebt gevolgd. Het voert negatieve energie af. Rookkwarts is de ideale steen om bij je te dragen in belastende situaties of bij klachten die samenhangen met stress. Hij geeft zelfvertrouwen en vertrouwen in de omgeving en heeft een positieve werking op rugklachten. Hij verlicht de pijn waaronder ook hoofdpijn. Rookkwarts heeft een positief effect op kwalen van de buik, heupen en benen. Heft krampen op, en verstevigt de rug en zenuwen.

Serpentijn (evenwicht)

Brengt je fysiek in evenwicht. Vermindert agressie, vergroot vergevingsgezindheid en helpt tegen nervositeit. Serpentijn reinigt en helpt je de spirituele basis van het leven te begrijpen. De steen opent nieuwe wegen waarlangs nieuwe energie kan opstijgen. Op fysiek niveau is Serpentijn zeer goed in het reinigen en ontgiften van het lichaam, vooral het bloed wat naar verluidt zorgt voor een lang leven. Hij werkt ontkrampend, werkt tegen spierpijn en spierverlamming, helpt bij zenuwtrekken en bij vermoeidheid door te lang staan. De edelsteen Serpentijn verdrijft parasieten, helpt bij de opname van calcium en magnesium en behandelt hypoglykemie en diabetes. Seksuele problematiek ontstaan door stress en andere spanningen heeft ook baat bij de steen.  Serpentijn is soms olijfgroen en soms zilverachtig. De edelsteen is veel voorkomend en soms verkocht als Jade. Hij is in China zeer geliefd.

Sodaliet (emotioneel evenwicht)

Geeft inzicht, intuïtie en goede leidraad. Hij schept een drang naar waarheid en idealisme, waardoor het mogelijk wordt trouw aan jezelf te blijven en achter je overtuigingen te staan.  Hij stimuleert de pijnappelklier en verdiept meditatie. Sodaliet stimuleert kameraadschap, vertrouwen en het streven naar een gezamenlijk doel tussen leden van een groep. Hij is daarmee een nuttige steen voor groepswerk. De edelsteen heft mentale verwarring op, stimuleert rationeel denken, objectiviteit, waarheid en intuïtieve waarneming en vergemakkelijkt verwoording van gevoelens. Ook kalmeert hij de geest en zorgt voor emotioneel evenwicht. Sodaliet is nuttig voor mensen die vatbaar zijn voor elektrotechnische smog of stickbuilding syndroom. Sodaliet helpt bij klachten van hals en keel. Hij behandelt de stembanden en het strottenhoofd en is nuttig bij heesheid, oorsuizen en duizeligheid. Sodaliet remt ontstekingen, werkt koortswerend en bloeddruk verlagend. Hij stimuleert de opname van lichaamsvocht en helpt tegen zwellingen, dikke enkels en transpiratie. De edelsteen zorgt ook voor balans in de stofwisseling en reinigt het lymfestelsel.

Tijgeroog (zelfvertrouwen)

Beschermende steen die vroeger als talisman werd gedragen om kwade wensen en vervloekingen te weren. Tijgeroog geeft zelfvertrouwen en stelt je in staat gezonde verantwoordelijkheid te nemen. Het versterkt paranormale gaven, helpt om doelen te bereiken en stimuleert heldere intenties. Deze edelsteen is nuttig om zowel je eigen behoeften als die van anderen te onderkennen. Het laat zien wat je echt nodig hebt. Het weert boze energie en jaloezie.Tijgeroog is nuttig bij het genezen van geestesziekten en persoonlijkheidsstoornissen. Op psychisch niveau geneest de edelsteen tijgeroog kwesties betreffende zelfrespect, zelfkritiek, en geblokkeerde creativiteit. In emotioneel opzicht brengt tijgeroog yin en yang in evenwicht. Het verlicht depressies en helpt je om geldzorgen op te lossen. Tijgeroog bevordert de genezing van gebroken botten en heeft invloed op de ogen, de keel en de geslachtsorganen. Het beschermt en werkt goed voor de darmen, ook bij krampen. Ook is het nuttig bij verkoudheid, hoesten, hyperventilatie en astma. Hij helpt bij depressies en verslavingen.Tijgeroog is een Kwartstype. Er zijn vele soorten met andere namen zoals Kattenoog, Valkenoog. Door de lichtreflectie in de steen is deze heel populair.

Toermalijn (bescherming)

Reinigt, balanceert en vormt een beschermend schild om het lichaam. De meest bekende toermalijn is de zwarte toermalijn, welke vaak wordt geadviseerd tegen straling. Het trekt inspiratie, mededogen, verdraagzaamheid en voorspoed aan.Toermalijn helpt bij  zenuwachtigheid, gespannenheid, ziekte van Menière, onrust, onevenwichtigheid, drift, agressie, nekpijn, rugpijn, hartklachten, bloeddruk, hartzeer, reumatische aandoeningen, snurken. Zwarte toermalijn ontlaadt elektromagnetische straling, elektrosmog e.d. Helpt om afvalenergieën uit je systeem af te voeren, hierdoor brengt zwarte toermalijn diepe ontlading van spanningen, stress en andere vastgezette energieën. Roze en WatermeloenToermalijn trekt liefde in de materiële en spirituele wereld en brengt de zekerheid dat het veilig is lief te hebben.  Zorgt dat je wat meer om jezelf kunt geven. Is goed voor hart, longen en huid.  Deze edelsteen behoort bij de nieuwe stenen. In de 18e eeuw is hij pas ontdekt.

Turquoise (evenwicht)

De steen heet Turquoise en de kleur is turquase. Turquoise is een koper aluminium fosfaat in de typische kleur blauw groen. De steen is een zeer efficiënte genezer en beschermer, die sinds mensenheugenis als talisman wordt gebruikt. Ook wordt hij om de blauwe kleur al sinds de oudheid gebruikt in sieraden. Het is een beschermende edelsteen, die evenwicht en balans in het leven brengt. Hij wordt als talisman gebruikt. Naar verluidt verandert hij van kleur wanneer ontrouw dreigt. Hij bevordert en versterkt de intuïtie en meditatie. Op geestelijk vlak zorgt de edelsteen Turquoise voor innerlijke kalmte en alertheid en bevordert creatieve expressie. Stimuleert de fysieke en psychische immuunsystemen, herstelt weefsel, ondersteunt de opname van voedingsstoffen en is goed tegen virusinfecties. De edelsteen geneest vooral de ogen; bacteriële oogontstekingen kunnen verholpen worden door Turquoise op het getroffen oog te leggen. De edelsteen is heilzaam in geval van jicht en reumatiek. Het remt ontstekingen, werkt goed tegen virusinfecties, ontgift en verlicht krampen en pijn. Turquoise werkt tegen uitputting en mentale moeheid en is een uitstekende steen bij depressie of paniekaanvallen.

Unakiet (visie)

Brengt emoties in evenwicht met spiritualiteit. Hij sterkt de geest en brengt geduld.  Werkt opbouwend en versterkend, helpt om frustraties naar aanleiding van mislukkingen te overwinnen. Leert om zichzelf niet te kleineren vanwege fouten die gemaakt zijn. De edelsteen kan goed behulpzaam zijn bij het loslaten gevoelens die al lang geleden zijn opgekropt. Hij brengt inzichten uit het verleden over de oorzaak van blokkades en helpt zich los te maken van oude manieren van doen die niet meer wenselijk zijn. Unakiet versterkt de conditie en bevordert het zelfherstellende vermogen van het lichaam zodat genezingsprocessen worden bespoedigd. Hij sterkt de maag, lever en mild en helpt bij gal tekort. De edelsteen Unakiet is goed voor de voortplantingsorganen en bevordert een gezonde zwangerschap o.a. door braakneigingen te verlichten. Unakiet stimuleert de groei van huidweefsel en haar en bevordert gewichtstoename als dat nodig is. Unakiet is een mix van Epidoot, Veldspaat en Jaspis. Het is een veel voorkomende edelsteen, die in vele kleuren en schakeringen gevonden wordt maar meestal groen en roze. Hij staat bekend als een steen van visie.

Zonnesteen (vitaliteit)

Geeft blijheid, vitaliteit en kracht. Zorgt voor een goed humeur en verscherpt de intuïtie. De zonnesteen helpt je de glans in je leven weer terug te vinden en helpt om voor jezelf te zorgen. Zonnesteen helpt bij het verwijderen van haken en ogen in je emotionele of geestelijke leven. Dit kan veroorzaakt zijn door bezitterige ouders, kinderen of geliefde. Je energie vloeit hierdoor weg. Deze steen helpt je om "nee" te zeggen. Het heft wederzijdse afhankelijkheid op. Hij stimuleert je eigen kracht, onafhankelijkheid en vitaliteit. Helpt bij onzekerheid. In emotioneel opzicht werkt de zonnesteen als een antidepressivum en helpt gevoelens van discriminatie, verwaarlozing of benadeling te ontkoppelen. Zonnesteen verhoogt het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen en helpt je om in overgave, zonder verlegenheid, te leven. Zonnesteen behandelt chronische keelpijn en is goed tegen maagzweren en heft depressies op. Is goed voor je hart, nieren en ogen.  De allermooiste Zonnesteen komt uit India.